- Home
- Kennisbank
- Startende Ondernemer Bedrijfsvoering
- Welke rechtsvorm past bij mijn organisatie?
Welke rechtsvorm past bij mijn organisatie?
Als bedrijf heeft het kiezen van een rechtsvorm gevolgen voor je onderneming. Het is daarom belangrijk om te bepalen welke rechtsvorm het beste past bij jouw onderneming. Hierbij is het belangrijk om naar de volgende aspecten van je onderneming te kijken.
Wat is de samenstelling van je onderneming?
Of je alleen een organisatie opricht of met partners, heeft invloed op het soort rechtsvorm dat bij jouw organisatie past. Als je alleen bent, is bijvoorbeeld een eenmanszaak of een besloten vennootschap vaak de meest logische keuze.
Welke belasting is het meest voordelig voor je onderneming?
Voor elke rechtsvorm gelden ook verschillende belastingregels. Het is daarom goed om te kijken welke rechtsvorm qua belasting het voordeligst is. Zo betaalt een eenmanszaak inkomstenbelasting, maar hebben ze vaak ook belastingvoordelen.
Een besloten vennootschap die meer dan 150.000 euro winst genereert heeft echter doorgaans een lagere belastingdruk dan die van een eenmanszaak. Hier komen ook hogere kosten bij kijken door bijvoorbeeld de jaarrekening verplichtingen. Het is bij het kiezen van de juiste rechtsvorm belangrijk om de kosten en baten op een adequate manier tegen elkaar af te wegen.
Welke vorm van aansprakelijkheid wil je voor je onderneming?
De manier waarop je aansprakelijk bent voor je organisatie wordt ook bepaald door de rechtsvorm. Bij een besloten vennootschap ben je niet met je privévermogen aansprakelijk. Dit betekent dat eventuele schulden van het bedrijf niet op je privévermogen verhaald kunnen worden. Enkel bij uitzonderlijke omstandigheden, zoals bij wanbeleid, kunnen schulden van een besloten vennootschap op een privévermogen verhaald worden.
Bij een eenmanszaak ben je wel met je privévermogen aansprakelijk. Schulden kunnen dus verhaald worden op de privé bezittingen van de ondernemer of zelfs van de partner als men in gemeenschap van goederen de relatie heeft vastgelegd.
Wat zijn de oprichtingseisen van de gekozen rechtsvorm?
Bij verschillende rechtsvormen komen ook verschillende oprichtingseisen kijken. Dit zijn voorwaarden waar de organisatie aan moet voldoen om als specifieke rechtsvorm geaccepteerd te worden. Voor de oprichting van een eenmanszaak zijn geen oprichtingseisen. Er is geen startkapitaal nodig en de ondernemer schrijft de rechtsvorm zelf in bij de Kamer van Koophandel.
Bij een besloten vennootschap is bepaald dat deze enkel opgericht kan worden via een notaris. Bij een naamloos vennootschap moet je daarnaast ook nog een startkapitaal hebben van 45.000 euro. Het is dus van belang om bij het kiezen van de rechtsvorm te kijken welke oprichtingseisen voor jou haalbaar zijn.
Via deze link kun je door middel van een vragenlijst advies ontvangen over de keuze voor een rechtsvorm.