Belastingen voor Ondernemers

Dit artikel geeft een overzicht van de meest vaak voorkomende belastingplichten. Iedere situatie is anders. Daarom adviseert Voor Goed ook met klem om altijd met de belastingdienst of een adviseur te bespreken welke plichten en rechten jij als ondernemer hebt. 

De Belastingdienst; leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker. Het is belangrijk om de juiste start te maken met het bijhouden en betalen van belasting. Hiervoor heeft de Belastingdienst een speciale website ontwikkeld. Maar ze helpen bijvoorbeeld ook door de publicatie van het Handboek Ondernemers. In dit handboek lees je alles over belastingen, bijdragen en premies. We noemen dit handboek ook als eerste omdat een goed overzicht krijgen van jouw situatie van groot belang is. Iedere ondernemer betaalt weer andere belastingen. Er zijn er echter een paar die iedere ondernemer moet betalen; omzetbelasting en inkomstenbelasting. 

Omzetbelasting

Omzetbelasting, ook wel btw genoemd, is de belasting die je over de prijs van goederen of diensten berekent en doorbelast aan de klant. Afhankelijk van het type product of dienst is dat 9% of 21% van de kostprijs. In sommige gevallen is het btw-tarief 0%. Wanneer dit tarief geldt, lees je op de website van de Belastingdienst. De aangifte omzetbelasting doe je over het algemeen 1x per kwartaal. De btw die jij betaald hebt over inkoop en andere kosten, mag je aftrekken van het bedrag dat je moet betalen. Op deze manier betaal je alleen de btw over het verschil tussen de kostprijs en de verkoopprijs. 

Er geldt een uitzondering wanneer je onder de kleineondernemersregeling (KOR) van de belastingdienst valt en minder dan €20.000 per jaar omzet hebt. Dan betaal je geen btw. Om te weten of dit op jou van toepassing kan zijn, ga je naar deze website

Inkomstenbelasting

Inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is belasting die iedereen in Nederland betaalt, of ze nu in loondienst zijn of een onderneming hebben. Maar, er is een verschil in de wijze waarop de belastingaangifte wordt ingevuld. Hiervoor is het belangrijk om te weten of je wel of geen ondernemer bent voor de Belastingdienst. Die check kun je hier doen. Wanneer je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting, vul je niet je loon uit werk in maar kies je voor winst uit onderneming. Daarbij kun je gebruikmaken van een aantal handige regelingen. Deze zorgen ervoor dat je nooit te veel belasting betaald.

Natuurlijk kun je dit zelf doen, maar je kunt ook een (administratie)kantoor inschakelen om jouw belastingaangifte te doen. Dit kost natuurlijk geld, maar ontzorgt je ook. 

Vennootschapsbelasting

Naast omzet- en inkomstenbelasting zijn er nog andere belastingregelingen, zoals vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting is een belasting over winst. Als je een eenmanszaak, vof of maatschap hebt, dan betaal je deze al via de inkomstenbelasting. Maar onderneem je vanuit een bv of nv dan ben je altijd verplicht vennootschapsbelasting te betalen. Werk je vanuit een vereniging of stichting, dan kan het zijn dat je vennootschapsbelasting moet betalen. Tot en met €200.000 betaal je 19%, daarboven 25,8% (tarieven 2024). Het is dus goed om hier rekening mee te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer het tijd is om aangifte te doen. 

Loonheffing

Wanneer je personeel in dienst hebt, betaal je loonheffing over het salaris van je medewerkers. Loonheffing is de verzamelnaam voor allerlei belastingen en premies die je namens je werknemers af moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan de premie volksverzekeringen, premie werknemersverzekeringen en de inkomensafhankelijke bijdrage aan de zorgverzekeringswet. Deze bedragen gaan van het bruto salaris af dat jij je medewerkers betaald. 

Hoe werkt dat nu eigenlijk, loonheffing betalen? Meld je altijd eerst aan als werkgever bij de belastingdienst. Heb je 10 of minder medewerkers? Dan kun je dit zelf doen via de website van de Belastingdienst. Bij meer dan 10 medewerkers ben je verplicht dit via gecertificeerde software te doen.  Lees hier meer.

De belastingdienst heeft een Handboek Loonheffingen gepubliceerd om nadere informatie te verschaffen. Dit handboek vind je hier terug. Net zoals bij andere belastingen kun je ook hier een adviseur voor in de arm nemen. Houd er wel rekening mee dat je, net zoals bij andere belastingen, altijd zelf verantwoordelijk bent voor de correctheid van de aangifte. 

Lees meer:

Bekijk alles

Is jouw verdienmodel investeringsproof?

Als je gaat werken met externe investeringen, zul je deze vaak terug moeten betalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf rendabel is zodat je aan deze verplichtingen kunt voldoen; kortom, hoe zorg je voor een goed verdienmodel waarbij je, op...

Lees meer

Vrijstellingen en aftrekposten voor ondernemers

Wanneer je onderneemt, ziet je belastingaangifte er wat anders uit dan wanneer je in loondienst bent. Er zijn een aantal regelingen die ondernemen nog aantrekkelijker kunnen maken. De belangrijkste voor de startende ondernemer zetten we hier voor je...

Lees meer

Hoe houd ik een goede administratie bij? 

Laten we maar meteen eerlijk zijn; de meesten van ons houden er niet van om de administratie te moeten doen. Maar, een goede administratie is van levensbelang voor een sociale ondernemer. Hierin houd je alle gegevens bij die met jouw onderneming te...

Lees meer