Vrijstellingen en aftrekposten voor ondernemers

Wanneer je onderneemt, ziet je belastingaangifte er dus wat anders uit dan wanneer je in loondienst bent. Er zijn een aantal regelingen die ondernemen nog aantrekkelijker kunnen maken. De belangrijkste voor de startende ondernemer zetten we hier voor je op een rij. 

 

Zelfstandigenaftrek 

Voor zowel de zelfstandigen als de startersaftrek geldt dat je ondernemer moet zijn voor de inkomstenbelasting. Als je dit bent, en wanneer je minimaal 1225 uur, oftewel ongeveer 2,5 dag per week besteed aan je eigen onderneming, kun je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek. Voor 2022 is dit bedrag vastgesteld op €6.310. Wanneer je langer dan 5 jaar onderneemt, dan moet je meer uren maken aan je bedrijf dan aan je werk in loondienst. Het is goed om te weten dat het bedrag van de zelfstandigenaftrek de komende jaren verlaagd zal worden. In 2027 zal dit bedrag nog maar €900 zijn. Maar, de regeling voor arbeidskorting wordt verhoogd, en deze geldt ook voor zelfstandigen. 

 

Startersaftrek 

Als je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek, dan mag je ook de startersaftrek gebruiken. Zoals de naam zegt, geldt deze regeling voor startende ondernemers in de eerste 5 jaar van hun bedrijf. Je mag dan 3 keer binnen die 5 jaar gebruik maken van de regeling. Deze bedraagt €2123 voor 2022. 

 

MKB Winstvrijstelling 

Ook voor deze regeling is het van belang dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Dan mag je namelijk 14% van de winst aftrekken, nadat de zelfstandigen- en startersaftrek zijn opgevoerd. Deze regeling mag je ook gebruiken wanneer je minder dan 1225 uur per jaar aan je onderneming hebt gewerkt. 

 

Kleine Ondernemersregeling
Wanneer jouw omzet lager is dan €20.000 per jaar kun je in aanmerking komen voor de kleine ondernemersregeling, oftewel de KOR. Onder deze regeling hoef je geen btw te betalen over je omzet en geen btw aangifte meer te doen. Je berekent de btw dus ook niet langer door aan je klanten, en je kunt geen btw meer terugvragen.


Om in aanmerking te komen voor de KOR is het wel belangrijk dat de belastingdienst je als ondernemer voor de btw ziet (let wel, dit is anders dan ondernemer voor de inkomstenbelasting). De grens van €20.000 is het bedrag exclusief btw. Voldoe jij aan deze voorwaarden? Meld je dan bij de belastingdienst. Je kunt dan voor minimaal 3 jaar meedoen aan deze regeling. Mocht je nou boven de €20.000 omzet uit gaan komen, meldt dit dan bij de belastingdienst. Zij bekijken samen met jou de gevolgen voor de regeling. 

Lees meer:

Bekijk alles

Is jouw verdienmodel investeringsproof?

Als je gaat werken met externe investeringen, zul je deze vaak terug moeten betalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf rendabel is zodat je aan deze verplichtingen kunt voldoen; kortom, hoe zorg je voor een goed verdienmodel waarbij je, op...

Lees meer

Belastingen voor Ondernemers

Dit artikel geeft een overzicht van de meest vaak voorkomende belastingplichten. Iedere situatie is anders. Daarom adviseert Voor Goed ook met klem om altijd met de belastingdienst of een adviseur te bespreken welke plichten en rechten jij als...

Lees meer

Hoe houd ik een goede administratie bij? 

Laten we maar meteen eerlijk zijn; de meesten van ons houden er niet van om de administratie te moeten doen. Maar, een goede administratie is van levensbelang voor een sociale ondernemer. Hierin houd je alle gegevens bij die met jouw onderneming te...

Lees meer