Wat is financiering eigenlijk?

Het kost geld om geld te verdienen. Om een onderneming te starten heb je meestal startkapitaal nodig. Dit geld wordt gebruikt om de eerste bedrijfskosten te dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringen, voorraad, juridische kosten, personeel, bedrijfsmiddelen of machines.

Omdat je onderneming nog geen omzet heeft gedraaid zal het geld dat je voor deze investeringen nodig hebt meestal gefinancierd moeten worden. In dit stadium is het voor externen zeer risicovol om geld in jouw onderneming te investeren. De reden hiervoor is dat er nog geen bewijs is dat je er een succesvolle onderneming van zult maken.  Veel financiers zullen in deze fase van je onderneming daarom terughoudend zijn met het verstrekken van geld. Een voordeel van deze startende fase is wel dat je en relatief klein bedrag nodig hebt om veel te kunnen bereiken. Omdat je aan de start staat van je onderneming maakt iedere stap vooruit een groot verschil. Met de aankoop van een machine kun je bijvoorbeeld meteen de productie starten en omzet gaan draaien. Voor dit soort kleinere bedragen kun je vaak wel terecht bij programma's die speciaal voor startende ondernemingen zijn opgezet of b.v. bij een Crowdfunding platform.

Nadat je onderneming is gestart, kun je financiering nodig hebben om te groeien; om meer werknemers aan te nemen, je productieschaal te vergroten of de reikwijdte van je bedrijf te vergroten. Op dit moment ben je wel beter in staat om te laten zien dat je onderneming financieel gezond is omdat je bedrijf al enige tijd loopt. Hierdoor is het minder risicovol voor financiers om te investeren in jouw onderneming. Het aantrekken van financiers zal in deze fase dus eenvoudiger zijn. Daartegenover staat wel dat deze financiers veel informatie over jouw onderneming gaan vragen. Ze willen immers weten waar ze hun geld in investeren. Je zal dus meer tijd kwijt zijn aan het opstellen van een businesscase en verantwoording.

Dit is echter geen verloren tijd. Duidelijkheid over het functioneren van je onderneming zorgt er ook voor dat jij inzicht hebt over waar de kansen en obstakels liggen. Ook weet je middels een sterke businesscase wat de doelen van de onderneming zijn en kan je hier efficiënt naar toe werken.

Daarnaast versterkt de financier jouw businesscase. Uit de investering van deze financier blijkt namelijk het vertrouwen in jouw onderneming, waardoor de concurrentiepositie van jouw onderneming verbeterd. Tenslotte brengen financiers kennis met zich mee. Zij weten als geen ander hoe je een onderneming financieel gezond maakt en houdt. Maak dus vooral gebruik van deze expertise!

Lees meer:

Bekijk alles

Is jouw verdienmodel investeringsproof?

Als je gaat werken met externe investeringen, zul je deze vaak terug moeten betalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf rendabel is zodat je aan deze verplichtingen kunt voldoen; kortom, hoe zorg je voor een goed verdienmodel waarbij je, op...

Lees meer

Vrijstellingen en aftrekposten voor ondernemers

Wanneer je onderneemt, ziet je belastingaangifte er dus wat anders uit dan wanneer je in loondienst bent. Er zijn een aantal regelingen die ondernemen nog aantrekkelijker kunnen maken. De belangrijkste voor de startende ondernemer zetten we hier...

Lees meer

Belastingen voor Ondernemers

Dit artikel geeft een overzicht van de meest vaak voorkomende belastingplichten. Iedere situatie is anders. Daarom adviseert Voor Goed ook met klem om altijd met de belastingdienst of een adviseur te bespreken welke plichten en rechten jij als...

Lees meer