Wat is Social Return?

De Gemeente Rotterdam koopt jaarlijks voor ongeveer 1 miljard aan goederen, diensten en producten in. Als je een product of dienst levert aan een gemeente in de regio Rijnmond, kan de gemeente daar sociale voorwaarden aan stellen. In het contract legt de gemeente dan vast dat de opdrachtnemer of leverancier een bedrag of percentage van de opdracht moet besteden aan het realiseren van maatschappelijke doelstellingen. Dit wordt ook wel social return genoemd. 

Social Return voorwaarden zitten in bijna elk publiek contract en dat is niet beperkt tot de gemeente Rotterdam. We zien dat steeds meer grote organisaties met social return op hun inkoop gaan werken.

Het coördinatiepunt social return van het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR) vervult hierin een belangrijke rol, omdat zij contact hebben met bedrijven die hun social return moeten invullen en helpen hen bij het vinden van deze invulling. Lees meer informatie over het WSP Rijnmond in het gelijknamige artikel in deze kennisbank. Lees hier meer over de mogelijkheden van het coördinatiepunt social return en de spelregels van social return.

Er is een aantal mogelijkheden om als sociaal ondernemer invulling te geven aan social return. Bedrijven kunnen wellicht binnen de door hen gewonnen opdracht een inkooporder plaatsen bij jouw organisatie. Zo heeft Maas International de koffieautomaten bij de gemeente vervangen, onder de belofte dat ze de koffiebonen bij Heilige Boontjes inkopen.

Deze samenwerking kun je ook eerder in gang proberen te zetten. Dan is het zaak om bij de aankondiging van een aanbesteding samen te gaan werken met andere partijen die jouw onderneming aanvullen en gezamenlijk een sterk bod te doen om zo de opdracht te winnen. Bij dit soort aanbestedingen doen vaak meerdere partijen mee, maar je mag maar één zo'n samenwerking indienen. 

 

Je kunt bij bedrijven met een social return opgave naast een langdurige samenwerking aan te gaan (je levert bijvoorbeeld diensten zoals catering of schoonmaak) ook eenmalige initiatieven bieden. Zo kun je als ondernemer workshops organiseren of trainingen geven.

 

In Rotterdam bestaat ook nog een bijzondere manier van Social Return invulling: Rikx. Dit is een manier om jouw project als sociaal ondernemer te kunnen crowdfunden via de social return opgave van bedrijven. De gemeente accepteert de investering in Rikx als invulling van Social Return. 

 

De gemeente deelt geen informatie over bedrijven die een aanbesteding hebben gewonnen, of waarmee een contract is aangegaan. Voor jou als sociaal ondernemer betekent dit dat de bedrijven jouw organisatie moeten vinden om een samenwerking mee aan te gaan. Daarom kan het de moeite waard zijn een actief netwerk in Rotterdam te onderhouden. Daarnaast kun je ook op Tenderned kijken. Deze website geeft van alle aanbestedingen aan wie de winnaar is en daar kun jij dan actief contact mee opnemen. 

Lees meer:

Bekijk alles

Welke ondersteuning is er voor sociale ondernemers?

Sociale Ondernemers in Rotterdam kunnen natuurlijk bij Voor Goed terecht. Wij helpen je graag met verschillende vraagstukken en met het vinden van de juiste persoon. Onderneem je nu niet in Rotterdam, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Social...

Lees meer

Keurmerken voor sociale ondernemers

Waar herken je een sociale onderneming eigenlijk aan, is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Een sociale onderneming is een bedrijf dat impact als doel heeft, een positief effect op bijvoorbeeld het gebied van arbeidsparticipatie, fair chain,...

Lees meer

Wat doet het WerkgeversServicepunt Rijnmond?

Het WerkgeversServicepunt Rijnmond (WSP Rijnmond) is het vaste aanspreekpunt voor ondernemers en werkgevers die mensen die zelf geen werk kunnen vinden aan een passende werkplek willen helpen. Zij noemen dit ook wel werkgevers met een sociaal hart....

Lees meer